Mohlo by vás také zajímat
Ruským firmám se v Česku líbí. Máme jich nejvíc v celé unii
Robert Břešťan 6. září 2024Téměř třetina všech firem v Evropské unii, v nichž mají nejméně 40procentní podíl lidé s ruským občanstvím či jiné ruské…
Schizofrenní Německo: Stop pomoci Ukrajině chce nahradit ruskými rezervami, což ale dříve odmítalo
Lukáš Kovanda 19. srpna 2024Kvůli napnutým jednáním o rozpočtu už německá vláda nebude financovat novou pomoc Ukrajině, jelikož vládou nově schválené limity pro pomoc…
Více máku než dříve. Čeští zemědělci hledají cesty, jak přežít nadprodukci i vliv predátorského Ruska
Lukáš Musil 15. července 2024Čeští zemědělci hledají cesty, jak nedoplatit na nízké ceny obilí. Letos proto vyseli nejvíce máku za poslední roky a mírně…
Ukrajinci využili díru na trhu. Místo kočičího žrádla připravují jídlo pro vojáky
Podnikatelé na Ukrajině musí být v době války s Ruskem flexibilní. Podnikatelské plány jim ničí každodenní bombardování a výpadky energií. Sázkou na jistotu jsou ale dodávky zboží pro ukrajinskou armádu.
Dva ukrajinští podnikatelé na konci roku 2021 založili firmu, která vyráběla krmiva pro domácí mazlíčky, především pro kočky. Po agresivním napadení z Ruska na konci února ale museli řešit, jak dál pokračovat se svým podnikatelským záměrem.
Firma Kaniville se z neznámé firmy vyrábějící masové konzervy pro kočky stala zásadním dodavatelem jídla pro ukrajinskou armádu. Kromě toho, že zásobuje pokrmy z kuřecího masa vojáky, začala část produkce dodávat i do ukrajinských obchodů a supermarketů.
Jedním ze zakladatelů firmy je Taras Lysenko, který několik let připravoval rozjezd firmy pro výrobu masových konzerv pro kočky a psy nedaleko města Kaniv v Čerkaské oblasti na střední Ukrajině. V únoru mu ale válka zásadně vstoupila do podnikatelských plánů.
„První týden po začátku války jsme byli všichni v šoku z toho, co se děje. Začal jsem volat zákazníkům, které jsem osobně znal. Nedostali jsme jedinou objednávku a dokonce ani odpověď na otázku, kdy budou možné nové dodávky zboží. I v poklidném Zakarpatí,“ postěžoval si v ukrajinských médiích.
Zájem o masové konzervy pro kočky opadl, Ukrajinci měli jiné starosti. Lysenko přitom zaměstnával stovku lidí, kteří čekali na výplaty.
Sázka na laciné kuřecí
Jeho obchodní partner pak přišel s novým obchodním nápadem, když viděl, že se lidem na dálnici přímo z nákladních vozů rozdává kuřecí maso, protože ho nebylo kde prodat. Běžné obchodní a zásobovací kanály se v důsledku ruské agrese na začátku letošního března fakticky zhroutily.
Lysenko a jeho partneři vsadili na přímou spolupráci s místními drůbežárnami a začali nakupovat kuřata za zvýhodněnou cenu. Vymysleli recepturu a otestovali nový kuřecí produkt, který se může prodávat lidem jako kuřecí konzervy.
VÍCE K TÉMATU:
Putin ovládne „ruský Google“. Jeho člověk bude řídit Yandex
Co kdyby Rusko použilo jadernou zbraň? Reakce USA podle „eskalačního žebříku“
Proč je americký LNG pro Evropu čtyřikrát dražší? Ptejte se obchodníků
„Na výrobní lince, na které jsme vyráběli krmivo pro zvířata, můžete vyrábět konzervy i pro lidi. Měli jsme skoro všechno, kromě receptů,“ vysvětlil Lysenko. Nakonec pro armádu a humanitární organizace dodávají dva hlavní produkty – kuřecí a játrovou paštiku.
K tomu ale vyrábějí současně i konzervy pro zvířata, zařízení se ale vždy musí speciálně vyčistit.
Problém s dodávkami masa
Během jarních měsíců ale bylo stále obtížnější sehnat dostatek surovin na výrobu. Museli se po celé Ukrajině obracet přímo na chovatele drůbeže, prasat i skotu.
Od května podle Lysenka docházelo k výpadkům některých druhů masa, někdy chybělo vepřové, jindy hovězí. V říjnu zase nepřišla velká dodávka kuřecího masa. Začali spolupracovat i se společností OPOS, která dodává hovězí maso pro ukrajinské pobočky řetězce McDonald’s.
V současné době vyrábějí dva miliony konzerv měsíčně pro armádu, humanitární organizace, ale i do běžných supermarketů. Zhruba polovina produkce směřuje k vojákům, konzervy jsou velmi žádané. Menší část míří k humanitárním a dobrovolnickým organizacím, které jídlo rozdávají lidem postiženým válkou. A několik set tisíc konzerv dodávají také do regálů obchodů s potravinami. Zhruba pětinu produkce tvoří stále konzervy pro domácí zvířata.
Problémem se stal i dodávky elektřiny, které kvůli ruským útokům na infrastrukturu procházejí častými výpadky. Kaniville si proto musela obstarat velké dieselové elektrocentrály, aby dokázali „přežít blackouty“ a maso se v mrazácích nezkazilo.
„Agregát umožňuje kontinuální výrobu masových směsí a dušeného masa. Pro výrobu paštik je potřeba větší výkon,“ vysvětlil Lysenko, jak funguje současné podnikání v zemi, které neustále hrozí raketové útoky.
Také ukrajinští vojáci si stěžují
I když se obecně tvrdí, že podmínky na frontě jsou pro ukrajinské vojáky, zejména výstroj i výzbroj, na mnohem lepší úrovni – srovnatelné se zeměmi Severoatlantické aliance – než mají ruští vojáci, kteří jsou posíláni do bojů často bez jídla, vody, dostatku munice i teplého oblečení, také od ukrajinských odvedenců zaznívá kritika.
„Nejsem voják. Nikdy jsem netoužil být v armádě,“ začíná dopis Nazara Rozlutského, který zveřejnil nezávislý portál Ukraine Frontlines a citoval jej americký Newsweek. Tvrdí, že v předních liniích je řada Ukrajinců, kteří byli historici jako on, bankéři nebo pracovníci z IT a další „z mírumilovných profesí“.
Přiznal, že často spí na korbách nákladních aut, jednou měsíčně mají přístup k teplé vodě, když prší, tak jsou mokří a když je bahno, tak celí špinavý. K jídlu mají často jen ovesnou kaši, případně dušené maso v konzervě.
Řada jeho přátel na frontě už padla, ti kteří přežili, jsou často vyhořelí a pravděpodobně se už k původní profesi nevrátí. Na druhou stranu dodal, že se Ukrajina ruským okupantům nikdy nevzdá a bude bojovat i přes výzvy některých politiků na Západě k uzavření příměří.