217 Shares 5530 Views
peníze, ekonomika, analýzy, komentáře

Mohlo by vás také zajímat

Rozhovor
0 shares299 views

Radek Kopecký (RHK Brno): Zisky českých firem jsou dostatečné na to, aby ufinancovaly nutné inovace

Veronika Kudrnová - 15. ledna 2018

Robotizace a automatizace nejsou pouze o nahrazování lidské práce. Představují novou přidanou hodnotu v plánování výroby, její jakosti, v prediktivní údržbě strojů, adaptivní úpravě výrobních procesů a optimalizaci. „Důležitá je…

Komentář
0 shares6190 views

Druhé kolo volby hlavy státu. Startuje skutečné referendum o Zemanovi

Libor Akrman - 15. ledna 2018

Průzkumy veřejného mínění a sázkové kanceláře v druhém kole i díky podpoře dalších pěti neúspěšných kandidátů favorizují spíše Drahoše. Co nás tedy čeká a nemine?

Zaujalo nás
387 shares43521 views2

Prezidentská volba: jsou Češi zralí na svého Andreje Kisku?

Redakce - 13. ledna 2018

Slovenský prezident Andrej Kiska sklízí už dlouho obdiv řady českých liberálních voličů i médií. Do funkce nastupoval jako politický amatér. Po necelých čtyřech letech v něm ale mnozí odpůrci Miloše…

Šance pro vegetariány? Maso z laboratoře by mohlo obohatit jejich jídelníček

Hnutí za čisté maso – maso bez zvířat – vypěstované v laboratorních podmínkách slaví první úspěchy. Izraelská biotechnologická firma nedávno získala počáteční investici ve výši tří milionů dolarů na vývoj technologie pěstování vysoce kvalitního masa vyrobeného nezávisle na těle zvířete, tedy bez nutného zabíjení.

Dnešní zapřísáhlí vegetariáni, kteří odsuzují porážky zvířat, by v budoucnu mohli mít o něco rozmanitější jídelníček.

Díky společnostem, jako je SuperMeat, si budou moci příležitostně vychutnat kus smaženého kuřete. Kuřete, které nebude vyrobeno z tofu, seitanu či nějaké jiné náhražky, ale ze skutečného kuřecího masa vypěstovaného v laboratoři.

Žádné tofu, ale maso

Produkty SuperMeat sice budou ve skutečnosti z masa, ale nebudou pocházet ze zvířat z běžného chovu. Za myšlenkou „čistého masa“ stojí cíl vypěstovat reálné živočišné buňky.

V případě SuperMeatu jde o kuřecí buňky. Počátečním zdrojem těchto buněk budou vzorky kuřecích tkání. Ty budou „krmeny“ živinami potřebnými k tvorbě svalů a tuku, stejnými, které potřebuje k životu skutečné zvíře.

Ačkoli se použití živočišných buněk při vývoji masa zatím zcela neobejde bez porážky zvířete, vědci už dnes hledají různé syntetické náhrady, aby k zabíjení zvířat vůbec nedocházelo.

Teoreticky by pak společnosti, jako je SuperMeat (ale i další, které se zabývají vývojem laboratorního masa, například Future Meat Technologies či Meat the Future), mohly v budoucnu zcela vyloučit potřebu chovat nebo zabíjet zvířata.

Snížení ekologické stopy

Pokud bude celý projekt „pěstování masa“ úspěšný, mohl by drasticky snížit ekologickou stopu většiny masožravců a všežravců. SuperMeat uvádí, že produkce „čistého masa“ bude vyžadovat o 99 procent méně půdy, o 90 procent méně vody a vytvoří o 96 procent méně skleníkových plynů.

A protože by se tyto masné výrobky pěstovaly v kontrolovaných podmínkách, jejich konzumenti by se nemuseli obávat chorob z potravin, bakteriálních rezistencí a dalších problémů.


VIDEO: Klip izraelského startupu SuperMeat
Biotechnologická firma získala prostřednictvím crowdfundingové platformy Indiegogo investici ve výši tří milionů dolarů.

Zdroj: YouTube.com


SuperMeat chce o výhodách svých produktů přesvědčit i ty spotřebitele, kteří dnes maso odmítají.

Laboratorní maso totiž nejen zamezí zabíjení miliard druhů zvířat, ale bude zároveň ekologičtější volbou než tradiční zemědělské podniky.

Konec globálního oteplování

Hospodářská zvířata totiž vypouštějí do ovzduší velké množství metanu, který se podílí na skleníkovém efektu, a spotřebovávají ohromné množství vody.

Vědci z Oxfordské univerzity odhadují, že 14,5 procenta globálního oteplování planety pochází právě z chovu a konzumace hospodářských zvířat. Kdybychom jako lidstvo přestali jíst maso, snížily by se emise skleníkových plynů téměř o dvě třetiny.

Buňky laboratorního masa se pěstují v bezpečných a kontrolovaných podmínkách, které dokonale napodobují fyziologické podmínky zvířat a umožňují jim produkovat maso přirozeně, jako by byly uvnitř těla zvířete.

„Čisté maso se neliší od rýže, mléka, rajčat, masa a brokolice dnešního světa. Všechny potraviny, které známe a máme rádi, podstoupily nějaký intenzivní zásah člověka a bez něj by nebylo možné je konzumovat,“ uvádí společnost SuperMeat.

Ještě si počkáme

Nicméně produkty společnosti SuperMeat a jí podobných firem v obchodech s potravinami ještě dlouho nenajdeme.

„Pěstovat“ chutné maso v takovém měřítku, aby konkurovalo stávajícím živočišným farmám, je nesmírně obtížné a v tuto chvíli ještě velmi nákladné. Cíl ovšem představuje zcela novou společenskou výzvu.

SuperMeat odhaduje, že svůj produkt na trh uvede nejdříve za tři roky. Pokud ale k zahájení prodeje dojde, maso z laboratoře bude rozhodně levnější než maso z farem.

Mohlo by vás také zajímat

Rozhovor
0 shares299 views

Radek Kopecký (RHK Brno): Zisky českých firem jsou dostatečné na to, aby ufinancovaly nutné inovace

Veronika Kudrnová - 15. ledna 2018

Robotizace a automatizace nejsou pouze o nahrazování lidské práce. Představují novou přidanou hodnotu v plánování výroby, její jakosti, v prediktivní údržbě strojů, adaptivní úpravě výrobních procesů a optimalizaci. „Důležitá je…

Komentář
0 shares6190 views

Druhé kolo volby hlavy státu. Startuje skutečné referendum o Zemanovi

Libor Akrman - 15. ledna 2018

Průzkumy veřejného mínění a sázkové kanceláře v druhém kole i díky podpoře dalších pěti neúspěšných kandidátů favorizují spíše Drahoše. Co nás tedy čeká a nemine?

Zaujalo nás
387 shares43521 views2

Prezidentská volba: jsou Češi zralí na svého Andreje Kisku?

Redakce - 13. ledna 2018

Slovenský prezident Andrej Kiska sklízí už dlouho obdiv řady českých liberálních voličů i médií. Do funkce nastupoval jako politický amatér. Po necelých čtyřech letech v něm ale mnozí odpůrci Miloše…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.