Bene Meat Technologies (BMT) je startup, který se zabývá vývojem technologie na výrobu umělého hovězího masa. S mezinárodním týmem mladých vědců již dokázal kultivovat svalové buňky v laboratorním prostředí a nyní zkouší první bioreaktory k výrobě tzv. kultivovaného masa.
„Náš produkt by měl nahradit krávy. Ty nebudou muset žít v nevyhovujících podmínkách konvenčních chovů a umírat ve stresu na jatkách. Nicméně výroba je zatím drahá. Dnes není reálné se dostat pod deset tisíc korun za kilo,“ říká v podcastu Peak.cz Roman Kříž, který je akcionářem BMT a podílí se na strategickém řízení perspektivního startupu.
Investice BMT se pohybují na úrovni desítek milionů korun ročně. „Ve srovnání s profesionálními loviči investorů jsme chudí příbuzní, ale snažíme se to dohnat jinak. Příliš peněz by mohlo firmu zahltit jinými starostmi,“ dodává Kříž. Startup do budoucna nesměřuje k samostatné výrobě masa, ale chce vyvinout řešení, které by dále nabízel na trh.
„Předpokládáme, že do konce příštího roku bychom mohli mít prototypovou výrobu, která by produkovala sto až tisíc gramů masa.“
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Levné nemůže být dobré. Švýcarsko má nejdražší maso na světě
Jídlo budoucnosti: Lidl s hamburgery z hrachu odstartoval v Německu bezmasou horečku
Radek Mádr (Ball Beverages Packaging): Zatímco poptávka po nápojích spíše stagnuje, poptávka po plechovkách roste
Výrobě kultivovaného masa se přisuzuje velká budoucnost, která by časem mohla pokrýt rostoucí celosvětovou spotřebu masa a zastavit postupné vyčerpávání ekosystému. Podle nedávno zveřejněného odhadu konzultační společnosti McKinsey & Company by hodnota trhu s umělým masem měla do roku 2030 činit 25 miliard dolarů (přes půl bilionu korun). Snad z něj něco ukousne i český startup BMT.