Moderní prostory showroomu značky Mercedes-Benz na pražském Chodově ve čtvrtek večer ovládly zcela jiné vůně, než jsou ty z nových automobilů.
Ve vzduchu se nesly vůně české, středomořské, ale třeba i japonské kuchyně. Konala se zde totiž přehlídka TOP 10 nejlepších restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant 2019.
Restaurace, které se pyšní hvězdou od nejslavnějšího světového průvodce Michelin Guide, byste zde ale hledali marně. Michelinské podniky hodnotitelé celorepublikové ankety odsunuli na nižší příčky.
XXIII. ročník Maurerova výběru Grand Restaurant 2019 ovládla restaurace Terasa U Zlaté studně v centru Prahy, kde šéfkuchař Pavel Sapík a jeho tým vytvářejí téměř alchymistická díla. Jejich dančí hřbet na kaštanovém pyré s pečenou dýní, jeřabinami a sosem Grand Veneur se rozpadal na jazyku.
Osm z desítky nejlepších restaurací najdete v samotném centru Prahy a v žebříčku se umisťují pravidelně. Jmenovitě jde například o restauraci Zlatá Praha, Alcron, Grand Cru, V Zátiší, Bellevue a další.
Z mimopražských restaurací se do první desítky probojoval také brněnský Pavillon, který večer nabídl kombinaci odpalovaného těsta, pecorina a římského salátu a odnesl si cenu za čtvrté místo.
Degustační menu brněnské restaurace Pavillon
Úplným nováčkem ankety, a tak i skokanem roku se stal zavedený rodinný podnik U Labutě z Přerova. Jejich grilovaná krůta s omáčkou z provensálských bylinek v kombinaci s nakládanými cibulkami rozehrála u strávníků harmonii chutí i vůní.
„U Labutě je rodinná restaurace, která není v centru Přerova, ale zcela mimo jeho hlavní třídu. Přesto jde o vyhlášený podnik, který má stále obsazeno,“ podotkl při vyhlášení Pavel Maurer, gurmet, vydavatel, autor ankety TOP 10 nejlepších restaurací i knihy Nejezte blbě.
Grilovaná krůta s omáčkou z provensálských bylinek podle šéfkuchaře přerovské restaurace U Labutě
Perfektní japonská kuchyně
Na osmé příčce se v absolutním hodnocení umístila japonská restaurace Miyabi, která nicméně kralovala v samostatné kategorii jídlo.
„Na hodnocení nejlepších restaurací je potřeba vnímat, že jde o porovnání známek za jídlo, obsluhu a interiér. To znamená, že restauraci Miyabi celkovou pozici ‚pokazila‘ obsluha nebo ztratila pár bodů v kategorii interiér. Jídlo má ovšem perfektní,“ podotkl Maurer.
A měl pravdu. Tuňákové sushi, sashimi z máslové ryby i exotické saláty z kořene lotosu nebo listů jedlých chryzantém byly vynikající, o čemž vypovídala i nejdelší fronta nedočkavých ochutnávačů.
Odměnou za čekání bylo příjemné vystupování majitelky restaurace Darji Kawasumi, která k jídlu přistupuje téměř jako k náboženskému rituálu.
Degustační menu japonské restaurace Miyabi servírovala sama majitelka Darja Kawasumi
Rozehrály se vám chuťové pohárky a rádi byste si pochutnali na menu těch nejlepších šéfkuchařů, aniž byste u toho finančně vykrváceli?
Příležitost ochutnat zvýhodněné degustační menu 91 prestižních restaurací Maurerova výběru budete mít na již X. ročníku Grand Restaurant Festivalu, který proběhne 15. ledna až 28. února 2019. Předprodej lístků bude zahájen 1. prosince a ceny degustací se pohybují v rozmezí od 250 do 600 korun.
Nevíte náhodou, jak si vedla Nuance Restaurant?
Nevím jestli se nemýlím, ale není to restaurace u hotelu Rott?