7 Shares 4534 Views
peníze, ekonomika, analýzy, komentáře

Proč naše oči ještě jedí, když žaludek už nemůže?

Miliardář, filantrop a majitel společnosti Virgin Richard Branson na svém blogu rozebírá globální problém spočívající v plýtvání jídla. Jaké nabízí řešení?

Myslím, že jsme to někdy zažili všichni, kdy naše oči by jedly, ale žaludek už je plný. Málokdo si ale možná uvědomuje, jaké důsledky to může mít – nejen na naše vlastní zdraví ale i na celou planetu.

Nedávno jsem byl na večeři v jedné restauraci v New Yorku a všiml jsem si, kolik zbytků jídla zůstává na talířích. Zároveň jsem si uvědomil, že se to netýká jen newyorského podniku, ale podobné to bylo, když jsem byl v Austrálii, Karibiku, Velké Británii či kdekoli jinde.

Obrovské porce jídla i množství, které se vyhazuje, mě skutečně zarazilo. Ostatně potvrzují to i statistiky o plýtvání jídlem – odhady Organizace spojených národů (OSN) uvádějí, že zhruba jedna třetina jídla na celém světě skončí každý rok v popelnicích.

Redukční program

A podle jedné části projektu s názvem Project Drawdown může vyhozené jídlo za zhruba 8 procent globálních emisí.

DALŠÍ BLOGY RICHARDA BRANSONA NA PEAK.CZ

David vs. Goliáš. Co radí Richard Branson pro boj s firemními kolosy?

Osm tipů Richarda Bransona, jak žít co nejlépe

Nesmíte se brát příliš vážně. Nikdo to nedělá

Nejlepší tipy pro rozvoj osobnosti od Richarda Bransona

Tento projekt, na který jsem narazil nedávno, mě velmi zaujal. Podle mě jde o nejlepší projekt snažící se hledat řešení v boji za zmírnění následků globálního oteplování. Je skvělé zkoumat něco, co tento problém pragmaticky řeší a hledá, jak zlepšit naši budoucnost.

Na velikosti (porce) záleží

Rád bych viděl fungující procesy, které účinně řeší, co se zbytky jídla. Například restaurace by mohly servírovat poloviční porce proti těm stávajícím. Nicméně by zároveň mohly mít na stolech upozornění, že kdo má ještě hlad, může si zažádat o přidání – když jsme to udělali v našich provozech, zjistili jsme, že přidat nechtělo ani 10 procent lidí.

Mimochodem i známý kuchař Jamie Oliver zveřejnil skvělý návod, jak velké porce jídla by měly u různých potravin být servírovány (např. těstoviny v objemu jednoho tenisového míčku).

Správná velikost porce přináší navíc další benefit v tom, že se nám zlepší postava. Zároveň však nesmíme zapomínat, kromě kolik toho sníme, i na to, co jíme.

Sám jsme přestal jíst hovězí a s radostí jsem zjistil, že to vlastně vůbec nebylo složité. A třeba v managementu společnosti Virgin jsme zavedli bezmasé pondělky, abychom mohli  v menu objevovat nové alternativy.

Nebojte se změny

Stejně tak se často zákazníci bojí udělat změnu – ale každý nákup je určitou volbou – mezi systémem, který daný výrobek vytvořil, a naší poptávkou.

I náš přístup k jídlu potřebuje správnou volbu – jak jinak bychom totiž mohli omezit plýtvání jídlem a jeho vyhazování?

 

Text původně vyšel na blogu Richarda Bransona na stránkách Virgin.com.

Mohlo by vás také zajímat

Analýza
1 shares2953 views

Nová hračka pro finanční spekulanty: bitcoin vstoupil na derivátové burzy

David Bohuněk - 13. prosince 2017

Obchodníci a investoři dostali nový prostředek, jak využít cen bitcoinů. Na amerických burzách se začaly obchodovat bitcoinové futures. Převládají však obavy, že jde o další krůček zvyšující riziko investic do…

Rozhovor
4 shares1277 views

Ondřej Beránek (Bohemia Sekt): Bublinky odrážejí stav ekonomiky a Čechům letos chutnají

Libor Akrman - 13. prosince 2017

Největší vinařská firma v Česku má napilno, právě nyní se v podstatě rozhoduje o tom, jak letos dopadne. I když se snaží posouvat trendy, stále tvoří prodeje před Vánocemi u…

Komentář
4 shares2410 views

Mění inflace čekání na zvýšení sazeb ze strany ČNB v čekání na Godota?

Petr Dufek - 12. prosince 2017

Otazníky, zda ČNB ještě před koncem roku zvedne základní úrokovou sazbu, zkracuje statistika o inflaci. A ta dopadla podle očekávání, a tedy i ke spokojenosti centrální banky, domnívá se analytik…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.